E-Ticarette Geleceğin Anahtarı: Alternatif Ödeme Yöntemleri (AÖY)

Online işlemler için ödeme yapmanın tek yolu kartlar değildir. Aslında, e-ticaret dünyasında 300’den fazla farklı ödeme şekli bulunuyor. Tüketici tercihleri, ​​ülke, satın alınan ürün veya hizmete göre değişkenlik gösterebiliyor.

Dijital çağa girdiğimizden bu yana, hayatımızda her gün bir şeyler değişiyor. Bunlardan biri de ödeme alışkanlıklarımız. Küresel ölçekte geleneksel ödeme yöntemlerinin yerini online ya da mobil ödeme gibi alternatif seçenekler alıyor. Çünkü, artık insanlar cüzdanlarında nakit ya da kart taşımak istemiyor. Alternatif ödeme yöntemlerinin yükselişinin üç temel sebebi var. Birincisi; artan müşteri talebi, ikincisi rahat ve güvenilir olmaları, üçüncüsü ise teknolojik gelişmelere paralel olarak mobil uygulamaların yaygınlaşması.

2019 yılının sonunda, tüm online işlemlerin %55’inin alternatif ödeme yöntemleri kullanılarak yapılması öngörülüyor. Şimdiden geleceği hayal edebilmek adına alternatif ödeme yöntemlerini derinlemesine incelemekte fayda var. Sonuçta yeni bir kavram fenomen haline geldiğinde, moda olmaktan çıkarak standart bir unsura dönüşür. Bu nedenle yeni dinamikleri ihtiyaçlara göre yönlendirebilmek ve öngörü oluşturabilmek için en güncel bilgilere sahip olmamız gerekiyor.

Öncelikle, alternatif ödeme yöntemleri nelerdir?

AÖY, kredi kartı ve/veya nakit gibi geleneksel ödemelere dayanmayan yöntemlere verilen genel bir isim. E-ticaret platformları, belirli bir ödeme modeline bağlı kalmak yerine, alışveriş yapanlar için daha esnek seçenekler sunabiliyorlar. Bu kapsamda şu an iki farklı alternatif ödeme yöntemi öne çıkıyor;

İlk olarak, banka havalelerini içeren AÖY’ler bulunuyor. Bu, alışveriş yapan kişinin online bir bankacılık yöntemi kullanarak ödeme gerçekleştirmesini sağlayan bir model. WorldPay Küresel Ödeme Raporuna göre online bankacılık faaliyetlerinin artmasına paralel olarak bu yöntemin de kullanımının artması öngörülüyor.

Diğer bir yaygın AÖY, dijital cüzdan tabanlı bir çözüm. Buna göre tüketiciler mobil cihaz kullanarak ödemelerini gerçekleştiriyorlar. Kullanıcılar kredi kartlarını mobil bir uygulamaya yetkilendirerek bu yöntemden faydalanabiliyorlar.

Teknoloji dünyası ve mobil uygulamalar geleneksel ödeme yöntemlerinin ötesinde hızla büyüyor ve daha farklı ödeme yöntemlerinin önünü açıyor. ABD Ticaret Bakanlığı Sayım Bürosunun son raporu, yalnızca 2018’in ilk çeyreğinde perakende sektöründeki e-ticaret satışlarının 123,7 milyar dolar olduğunu belirtti. Online ödeme yöntemleri de aynı büyüme yörüngesinde yer alıyor. ABD’li tüketicilerin %75’inin alışveriş yaparken online ödeme yöntemlerini kullandığını ve dijital ödeme pazarının işlem değerinin önümüzdeki dönemde yaklaşık 1 milyar ABD doları olacağı düşünülüyor.

Dünyada aşağı yukarı üç milyar insanın geleneksel bir banka hesabı olmadığı tahmin ediliyor. Aynı popülasyonun, online ödeme yöntemlerinden faydalanma özelliklerine sahip mobil bir cihaz kullanma olasılığı çok daha yüksek. Bu noktada ödeme seçeneği olarak yalnızca kredi kartı ödeme hizmeti sunulması, şirketlerin uluslararası tüketicilere ulaşamadığı ve ulaşamayacağı anlamına geliyor. Şirketler, daha erişilebilir ödeme seçenekleriyle birlikte, kredi veya bankacılık alışkanlıklarına bakmaksızın alışveriş yapanları yakalayabilir.

Peki, alternatif ödeme yöntemlerindeki son gelişmeler ve trendler ne yönde?

1- Büyük Teknoloji Şirketlerinden Büyük Adımlar (GAFA)

GAFA (Google, Apple, Facebook, Amazon) çetesi ne kadar büyüyor? GooglePay ve Apple Pay’in önemli ödeme sistemleri olması ve Amazon’un da bu yönde adımlarının olduğunun ifade etmesiyle, bu soru kelimenin tam anlamıyla milyar dolarlık bir soru.

2- Müşteri Deneyimine Yapılan Ödemeler

Tüketicilerin e-ticaret platformlarında sahip oldukları basitlik ve rahatlık alışveriş davranışlarını değiştirdi. Google, Apple, Facebook ve Amazon gibi bankacılık dışı oyuncular tarafından sunulan yeni ödeme yöntemleri, tüketicilerin ödemeleri deneyimleme şeklini değiştirerek çıtayı yükseltiyor.

3- Veri Odaklı Yaklaşımlar

Tüketicilerin işlem geçmişlerine dair verileri, müşteri deneyimini ve belirli ürün tekliflerini kişiselleştirmek için kullanılabilecek tüketici davranışı hakkında geniş bilgi birikimini temsil ediyor. E-ticaret devleri yeni yeni finansal kurumların yakın zamanda bu verileri kullanmaya başladıklarını anladılar.

Yapılan araştırma raporlarına göre, halihazırda büyük ödeme endüstrisi oyuncuları, ödeme verilerini kullanmak için analitik yetenekler ve algoritmalar geliştiriyorlar. Bu sayede de tüketicileri daha iyi anlamayı ve daha iyi ürün/hizmet sunmayı hedefliyor.

4- Omnichannel Yaklaşım

Tüketiciler istedikleri zaman, istedikleri yerde ve istedikleri şekilde alışveriş yapmayı beklediklerinden, artık tek bir ödeme yöntemini kullanmak istemiyorlar. Teknoloji geliştikçe, farklı kanallar üzerinden ödeme işlemleri gerçekleştirilebiliyor. Örneğin, ödeme yöntemleri ses asistanları ve IoT cihazları gibi yeni teknolojilere dâhil edilebiliyor.

Trendler ve gelişmeler hızla bu yönde ilerlemeye devam ediyor. Bu kapsamda şirketlerin şu sorulara odaklanması gerekiyor;

-Tüketici taleplerini yerine getiriyor musunuz?

-E-ticaret deneyiminizin geleceği nasıl görünüyor?

-Sisteminiz alternatif ödeme yöntemleri içermiyorsa, bunun için herhangi bir plan yapıyor musunuz?

Son olarak, perakende şirketleri için müşteri kazanma stratejilerinin başarılı olabilmesi için, giderek daha kritik hale gelen ve hızla büyüyen alternatif ödeme yöntemlerinin gelişimini yakından takip etmek ve fırsatları değerlendirmek büyük önem taşıyor diyebilirim.

Kaynaklar:

https://www.chargebee.com/blog/alternative-payments-methods/

https://www.yapstone.com/blog/alternative-payment-methods-are-significantly-impacting-the-vacation-rental-industry/

https://www.compelo.com/retailers-payment-trends-2019/

https://www.klarna.com/knowledge/articles/why-alternative-payment-methods-are-shaping-the-future-of-e-commerce/

https://thefinancialbrand.com/78052/payments-trends-banking-future/

Bu içerik Başlangıç Noktası’nda yayınlanmıştır.

Previous
Previous

Facebook Hikayeler, Artık Herkese Açık Olabilecek

Next
Next

Dijital Reklamcılığın Başı “Ad Blocking”le Dertte!