Teknoloji Şirketleriyle Gelenekselden Dijitale Dönüşüm

Geleneksel şirketlerin teknolojiyi etkin ve verimli kullanarak dijital dönüşüm hikayeleri yaratmak istediklerine bizzat şahit oluyor ve onları bu yolculuklarında destekliyorum.

Tabii ki bu işin doğru yapılması için birçok etken ve yöntem bulunuyor. Bunların başında da teknoloji şirketlerini teknoloji şirketi olmayan geleneksel oyuncuların satın alması geliyor.

O yüzden de özellikle Türkiye’deki geleneksel şirketler için dünyadaki başarı örnekleri ve hikayeleri bizler için ilham verici. Bu yazımda size teknoloji dönüşümünü agresif bir şekilde hayata geçirmeye çalışan Walmart’tan bahsedeceğim. Walmart geçtiğimiz Nisan ayında bulut tabanlı, self servis hizmet sunan bir platform olan Polymorhp Labs’i satın aldı. Size bahsetmek istediğim örnekle bire bir uyumlu bir satın alma.

Bu teknoloji şirketi 2013 yılında kurulmuştu. 14 Milyon dolar ciro yaratmış ve 30 çalışana ulaşmıştı. Bunu da 500 milyondan fazla makine öğrenimine dayalı, gelir odaklı kararları bir günde almasıyla, 150’den fazla ülkede 2 milyar tekil kullanıcıya aylık olarak ulaşması ve 125TB datayı işleyebilme gücüyle yapmıştı.

Walmart kadar hissedarlar ve potansiyel yatırımcıları da şirketin teknoloji şirketleriyle olan entegrasyonu o kadar önemsiyor ki Walmart’ın satın alma anlaşmasını açıklamasıyla birlikte ilk 5 işlem gününde Dow’daki piyasa değerinde 10 milyar dolarlık büyüme yarattı.

İşin ilginç yanı bu tip bir satın alma için Walmart CEO’su Doug McMillion ilk mesajı da 6 ay önce yatırımcılara yaptığı sunumda yer vermişti. Reklam endüstrisini çok daha etkin kullanmayı planladıklarından ve daha ciddi bir şekilde bu endüstriyle entegre olmak istemelerinden bahsetmişti. McMillion , Nisan ayında kararını verdiği bu hamleyle birlikte de fiyatlama ve ticari reklam stratejilerinde makine odaklı öğrenim modelleriyle şirketine güç katacağına inanıyor, uzun dönemli stratejisine yönelik olarak inovasyonı merkezine almış şirket vizyonunu hayata geçiriyor ve yenilikleri şirketin merkezine organik bir şekilde kurguluyor.

Teknoloji şirketlerini satın alma konusu Walmart sadece Polymorph Labs’le sınırlı kalmamıştı, jet.com, Flipkart, Spatialand gibi teknoloji şirketlerini bünyesine katarak kendisinin de teknoloji şirketine dönüşmesi gerektiğinin farkına varmıştı.

Her hafta 160 milyon online ve mağaza ziyaretçisine sahip olan Walmart için, veri toplama bir operasyonel süreçten ziyade bir bilim haline gelmiş ve bunu en etkili şekilde yöneterek, kullanabileceği kasları da şirketine katmakta geç kalmamaya çalışıyor. Yarattığı şirket içi ekosistemle birlikte hem mevcut müşterisinden daha çok gelir elde etme hem de yeni müşteriye ulaşmak için fırsatları yakalama imkanına kavuşacaktır.

Sonuç olarak geleneksel şirketler dönüşüm yolculuklarına devam edeceklerdir. Her biri kendine has kararlar alıp uygulacak. Burada önemli olan şirketlerin üst yönetimlerinde yer alanların nereye ve nasıl inovasyon getireceklerine karar vermeleri, teknoloji yatırımlarında odaklanması gereken alanları belirlemesi, ortak girişim(joint ventures) yapıları veya özel şirketler ile yapacakları stratejik ortaklıkların detaylarına kafa yormaları ile beraber satın almalar noktasında doğru yöntemleri izlemeleridir.

Bu konuyla ilgili diğer yazıma buradan ulaşabilirsiniz.

Referanslar:

https://techcrunch.com/2019/04/11/walmart-acquires-ad-tech-startup-polymorph-labs-to-scale-up-its-ad-business/

https://www.crunchbase.com/search/acquisitions/field/organizations/num_acquisitions/walmart

https://www.nytimes.com/2017/01/02/business/dealbook/mergers.html

 

Bu içerik Başlangıç Noktası’nda yayınlanmıştır.

Dijital Dönüşüm

Teknoloji Şirketleriyle Gelenekselden Dijitale Dönüşüm

Geleneksel şirketlerin teknolojiyi etkin ve verimli kullanarak dijital dönüşüm hikayeleri yaratmak istediklerine bizzat şahit oluyor ve onları bu yolculuklarında destekliyorum. Tabii ki bu işin doğru yapılması için birçok etken ve yöntem bulunuyor. Casino…
Previous
Previous

Pazarlamanın 4P’si Gitti 4E’si Geldi

Next
Next

Başarılı Kişilerin Başarısızlık Hikayeleri