Bulut Bilişim (Cloud Computing) ile Teknolojinin Verimlilik Çağı
İnternetin çocuklarından biri internetin kendisinden daha büyük bir değişime neden olabilir mi?
Bulut bilişim kavramı bilişim hizmetlerinin sunulması ve kullanılmasına yönelik nispeten yeni bir bir yaklaşımı ifade ediyor. Bu yaklaşımın firmalara sağlayabileceği avantajlarla birlikte yaratabileceği değişimin potansiyeli göz önüne alındığında, internetten sonra bilişim dünyasında meydana gelen en önemli yenilik olabileceği düşünülüyor.
İşletmeler, küresel rekabet koşullarının dayattığı hız, esneklik, kalite, düşük maliyet gibi faktörlerde başarılı olmak için artan bir oranda bilişim teknolojilerine (BT) yöneliyorlar. BT’nin sağladığı becerilerden yararlanmak isteyen işletmeler, BT yatırımlarını her geçen yıl artırıyorlar. Teknolojideki hızlı ilerlemelere bağlı olarak BT fiyatlarında sürekli bir düşme görülse de, bu sistemlerin firma içerisinde yaygınlaşması ve giderek karmaşık bir hal alması yönetimlerini zorlaştırıyor ve BT maliyetlerini de oldukça artırıyor. Dolayısıyla günümüzde BT harcamalarının firmalar için önemli bir maliyet unsuru haline geldiğini kabul edebiliriz.
Yapılan çalışmalar aslında firmaların BT kapasitelerini çok düşük oranda kullandıklarını ortaya koyuyor. Örneğin IBM tarafından yapılan bir çalışmada bazı kuruluşlardaki masaüstü bilgisayarların kapasite kullanım oranlarının sadece %5 civarında olduğu ve bazı firmalarda sunucu bilgisayarların bile çoğu zaman boş kaldığı ifade ediliyor. Firmaların kapasitelerinin çok azını kullandıkları, sabit maliyetleri oldukça yüksek olan, çalıştırılmaları için yüksek maliyetli bir iş gücü gerektiren ve aynı zamanda verimli ömürleri sadece bir kaç yıl olan BT için yapmış oldukları harcamalar net bir israf olarak görülebilir. İşte bu noktada BT ile ilgili büyük sermaye yatırımları yapmak ve yönetim ve işletmeleri için yüksek maliyetlere katlanmak yerine, bu hizmetlerin merkezi hizmet sağlayıcılardan temin edilmesi fikri fırsat niteliğinde. BT’nin elektrik, telefon hizmetleri gibi bir kamu hizmeti olarak sunulması ve bu hizmetlere önemli teknolojik altyapı yatırımları yapmaksızın internet üzerinden erişilmesi, BT dünyasını radikal bir değişikliğe götürüyor. Değişimin adı olan bulut bilişim ise belki de internetin kendisinden bile daha önemli bir yeniliği ifade ediyor olabilir.
Bulut formasyonları değişiyor ve heyecan verici gelişmelerden yararlanmaya çalışan kuruluşlar için yeni fırsatlar yaratıyor. Nasıl mı?
En basit halde kuruluşunuzdaki herhangi birinin bilgisayar kapasitesini otomatik olarak geliştirebildiği bir dünya hayal edin ve bu hizmeti kullanarak işinizi daha iyi hale getirmenize yardımcı olacak teknoloji ve sistemlerin önderliğinde projelerinizi uygulayın, yönetin ve sadece kendi işinize odaklanın. Bu noktada bulut bilişimini bir sonraki teknoloji dalgasının jeneratörü olarak görebiliriz.
Bulut bilişimi herhangi bir yenilikçi stratejinin temel bir unsuru
Firması buluta gelince verimliliğin arttığını söyleyen RS Components’taki dijital, teknoloji ve inovasyondan sorumlu perakende uzmanı Alex von Schirmeister’in yaklaşımını benimsemekte fayda var. Kendisi bir röportajında, “Verilerimizin artık kendi altyapımızın üzerinde olması gerekmiyor ve bu sayede verilerin tek bir fiziksel tesiste kalmasına gerek kalmıyor. – o günler geride kaldı” diyor.
Öteki yandan böylesi körü körüne inancın doğru olmadığını savunan görüşlerde mevcut. Araştırma şirketi Gartner’ın başkan yardımcısı Gregor Petri, “Önümüzde daha uzun bir yol var. Bugün çalıştırılması çok pahalı olan bu yeni, yıkıcı teknolojiler, gelecekte bulut üzerinde çalışan şeylerin çoğunluğunu oluşturacak” diyor. Bahsettiği bu teknolojiler arasında uygulama programlama arayüzleri, nesnelerin interneti, yapay zekâ, sunucusuz bilgi işlem, sanal gerçeklik ve blockchain gibi yeni interaktif servisler bulunuyor.
Gelecek on yıl boyunca buluta geçiş, yalnızca mevcut şirket içi uygulamaların kaldırılması ve kaydırılması işlemi olarak görülmemeli. Bazı eski uygulamalar bulutta çalışacak şekilde dönüştürülmek zorunda olsa da hepsi bu dönüşüm için uygun olmayabilir. Bu nedenle geleceği hayal ettiğimizde bulut bilişimi, en etkili şekilde yenilikçi teknolojilerin ve hizmetlerin uygulanması için inovatif bir platform olarak düşünülebilir.
Vizyoner yöneticileri olan şirketlerin adaptasyon sürecinde dikkat etmesi gereken bazı hassas noktalar olduğunu düşünüyorum. Öncelikle şirketler, iş gereksinimlerine, mevcut BT altyapılarına, maliyet ve güvenlik hususları gibi alanlara dayanarak iş yüklerinin gerçekte nerede olduklarını değerlendirmek için mevcut tüm seçeneklere bakarak ölçülmüş bir yaklaşım geliştirmeliler.
Peki, şirketlerin buluta geçerken yaptığı en büyük hatalar neler?
Teknolojik gelişmelere dahil olmak ve vizyoner anılmak adına aceleci davranmak.
Bulut sistemine geçiş yapmanın, otomatik olarak maliyet tasarrufuna yol açacağına inanmak.
Şirket içi kapasitenin ve kaynakların kullanılmasının ihtiyaçları daha verimli bir şekilde nasıl karşılayabileceğini düşünmemek.
Bulutla ilgili riskleri ve ortaya çıkabilecek maliyetleri tam olarak hesaplayamamak.
Örneğin, bulut sağlayıcınızla uzun vadeli bir sözleşme imzalayacaksınız. Bunun için gerekli yetkinliklere sahip çalışan profiliniz bulunuyor mu? Bulut sağlayıcınız ihtiyaç duyduğunuz hizmeti ve desteği tam olarak sağlayacak mı? Gibi sorulara odaklanmadan harekete geçmek.Yasal gerekliliklere ve etik veri kullanımının ilkelerine uygun bir şekilde veri yönetimini göz önünde bulundurmamak.
Sonuç olarak günümüzde her şirket, her yönetici hatta her insan yeniliğe anında adapte olmak için yoğun bir çaba sarf ediyor. Bulut bilişim, tünelin ucundan bizlere görünen yeni bir güneş gibi karışımızda parıldıyor. Bu yeni güneşe, yeterli donanıma ve en önemlisi bilgiye sahip olmadan hızla yaklaşmak zarar verici olabilir. Fakat tünelin sonunda ne ile karşılaşılacağını bilip de hazırlık yapmamak resmen bir intihar girişimi sayılır. Günün sonunda teknolojiyi kullanmaktan öte ne kadar verimli kullandığınızla öne çıkacağınız bir döneme hazır olun.
Kaynaklar
“Bulut Bilişim: İşletmeler için Fırsatlar ve Zorluklar” (https://dergipark.org.tr/download/article-file/223390)“Looking forward to the future of cloud computing”
(https://www.raconteur.net/technology/future-cloud-computing)“The future of cloud computing in 2019”
(https://www.techradar.com/news/the-future-of-cloud-computing-in-2019
Bu içerik Başlangıç Noktası’nda yayınlanmıştır.
https://baslangicnoktasi.org/bulut-bilisim-cloud-computing-ile-teknolojinin-verimlilik-cagi/