Online Monitoring ve Dinleme İhtiyaçlarınız İçin En Önemli 8 Kriter

Sosyal medya bize normal şartlarda belki de varlığından haberdar bile olamayacağımız şeyleri keşfetme ve insanlarla tanışma ortamı yaratıyor. Bu dijital ortamlarda her gün kişisel olarak sizin hakkınızda ya da markanız hakkında konuşuluyor ve tonlarca yazışma, makale ve içerik keşfedilmeyi bekliyor. 

Türkiye’nin ilk sosyal medya monitoring yazılımlarından birini hayata geçiren Dekatlon Buzz’ın (Satın almadan sonra Altavia Dekatlon oldu bildiğiniz üzere) kurucularından biri olarak uzun yıllar sosyal medya takip ve online dinleme hizmetlerini Dünya’nın ve Türkiye’nin en değerli ve büyük markalarına sunduk ve hala da ajansımızın çözümleri devam ediyor. Bu süreçte edindiğim ve sektörden takip ettiğim gelişmeler doğrultusunda global ve lokal birçok online monitoring tool’unu deneyimledim ve artılarını eksilerini değerlendirdim. Bu yazımda da online monitoring ajansı ya da tool’u seçerken dikkat etmeniz gereken önemli başlıkları paylaşmak istiyorum.

Öncelikle hatırlayalım;

Sosyal medya bize normal şartlarda belki de varlığından haberdar bile olamayacağımız şeyleri keşfetme ve insanlarla tanışma ortamı yaratıyor. Bu dijital ortamlarda her gün kişisel olarak sizin hakkınızda ya da markanız hakkında konuşuluyor ve tonlarca yazışma, makale ve içerik keşfedilmeyi bekliyor. Bu yoğun içerik dünyasından sizin için en önemli olan bilgileri online dinleme (online monitoring) sayesinde eleyebilir ve kullanılabilir halde tutabilirsiniz.

Sosyal dinleme araçları markanız, ürününüz, adınız veya diğer herhangi bir anahtar kelime için interneti tarar ve sizin için kullanılabilir hale getirir. Doğru stratejiler belirleyerek yalnızca konuşmaları ortaya çıkarmakla kalmaz, aynı zamanda toplanan tüm verileri derinlemesine analiz ederek iç görüler oluşturabilirsiniz. İnsanların sizin ve markanız hakkınızda ne konuştuğunu yakalayarak edindiğiniz bilgileri en iyi şekilde nasıl kullanacağınızı bilirsiniz.

Daha fazla veriyi takip etmenize ve en önemli bilgileri belirlemenize yardımcı olacak çok sayıda sosyal medya izleme aracı var. Dünya nüfusunun %49’unun sosyal medyayı kullandığı günümüzde bu seçimi yapmayı mümkün olduğunca kolaylaştırmak için sizlerle dikkat etmeniz gereken en önemli kriterleri paylaşacağım.

EN ÖNEMLİ 8 KRİTER

1-  Öncelikli Hedeflerinizi Belirleyin

 Online izleme araçlarını kullanmak için birçok nedeniniz olabilir. Online dinleme ve izleme yöntemini hedef kitleniz için doğru içerikleri yaratmak, müşteri hizmetlerini iyileştirmek, itibarınızı yönetmek, sosyal medya stratejinizi belirlemek, ürün ve trend araştırması yapmak, marka farkındalığını artırmak, kendinizi geliştirmek gibi birçok farklı sebep için kullanabilirsiniz. Amacınız hem olumsuz yorumları ve şikayetleri erken bir aşamada tespit etmek hem de aynı zamanda başlattığınız bir kampanyanın başarısını ölçmek olabilir. Ama öncelikle ihtiyaçlarınıza en çok uyan faktörleri iyi belirlemelisiniz. Belirlediğiniz hedeflere bağlı olarak elde ettiğiniz veriler, sizi doğru noktaya ulaştırabilecek çok değerli iç görüleri ortaya çıkarabilir.

2- Araçların Kapsamlarını İyi Tanıyın

Sosyal dinleme araçları birçok farklı kapsam seviyelerine sahiptir. Tam da bu sebeple markanız için izlemeye ihtiyaç duyduğunuz sosyal mecraları belirleyin. Eğer sosyal medyada markanızın itibarını yönetmeyi ya da müşteri hizmetlerini iyileştirmeyi hedefliyorsanız, tercih edeceğiniz monitoring aracının kesinlikle tüm büyük sosyal medya platformlarını, haberleri, blogları ve forumları kapsadığından emin olun. Aynı zamanda bu araçların taradığı dilleri ve konumları da kontrol edin. Çünkü dijital dünyada çok fazla kaynak, çok fazla müşteri ve aynı yoğunlukta birçok farklı ses var. Herhangi bir sesi kaçırdığınız zaman bu markanız için maddi ve manevi açıdan çok maliyetli olabilir.

3- Duygu Durumu Analizine Önem Verin

Duygu durumu analizi, size genel marka itibarınızı analiz etmeniz için sosyal mecralarda yapılan tüm yorumları olumlu, olumsuz ve nötr olarak ayırır. Bu özellik sosyal medya monitoring araçlarının en kullanışlı ve işinizi kolaylaştıran özelliklerden biridir. Bu sayede hedef kitlenizin ne düşündüğünü öğrenebilir, sosyal medya stratejilerinizi elde ettiğiniz duygu analizlerine göre çizebilirsiniz. Hakkınızda yapılan olumlu yorumların sebebini analiz ederek bu yorumları arttırabilir, olumsuz yorumları da olumluya dönüştürebileceğiniz fırsatlar yaratabilirsiniz.

4- Anlamlı Raporlar İsteyin

Online izleme ve dinleme araçları size birçok veri sunar. Ancak bu verilerin anlaşılabilir ve kullanılabilir olması çok önemli. Bu raporlar dikkat etmeniz gereken bir şey olup olmadığını bir bakışta görmenizi sağlamalı ve anlamlı olmalıdır. Aksi takdirde zaman kaybetmenizden başka bir işe yaramayabilir. Bunun için bir araç seçmeden önce örnek raporlama sistemlerini incelemeli ve bu konuda bilgi sahibi olmalısınız.

5- Hızı Sorgulayın

Elbette tüm bu verileri elde etmek size ve markanıza çok şey kazandırabilir. Ancak en önemli faktör olan hız faktörünü de kesinlikle göz önünde bulundurmalısınız. Markanız hakkında yapılan olumsuz yorumları en hızlı şekilde yakalamak ve müdahale etmek en önemli faktörlerden biridir.

6- Müşteri Desteğini Araştırın

Sosyal medya izlemenizin başarısı monitoring aracını satın almakla bitmez. Aynı zamanda bu başarının sürdürülebilir olması için müşteri ekibi tarafından sağlanan eğitim ve danışmanlık da çok önemlidir. Bunun için destek ekiplerini ve hizmet kapsamlarını önceden araştırın. Bu doğrultuda iki yöntem kullanabilirsiniz:

  • Monitoring desteğini tamamiyle ajanstan almak

  • Yazılımı sadece satın alıp takip ve dinlemeyi şirket içinde çözmek.

7- Yükümlülüklerinizi Öğrenin

Bir araç seçerken bağlı olduğunuz yükümlülükleri iyi öğrenin ve sözleşme uzunluklarına karşı dikkatli olun. Sizi zor durumda bırakabilecek sözleşme koşullarına sahip olan araçları tercih etmemeye çalışın.

8- Bütçenizi Belirleyin

Herhangi bir monitoring aracı satın almadan önce kesinlikle maliyetleri göz önünde bulundurun. Ödeyeceğiniz bütçenin markanızın ihtiyaçlarıyla ve izleme aracından beklediğiniz hizmetlerle doğru orantılı olup olmadığını değerlendirin. Aynı zamanda farklı araçlar hakkında daha iyi bir fikir edinmek için ücretsiz denemelerden yararlanın.

Previous
Previous

İşveren Değil “İlkveren” Girişimci Kazanır

Next
Next

Reklam Dünyası Blockchain ile Şeffaflık Kazanıyor